Roerdompstraat 76 | 6601 DL Wijchen | 024-6452881

Bezoek Museum Kasteel Wijchen

Op donderdag zij we naar de expositie Wijchen en Indië geweest. Deze expositie gaat over de band tussen Wijchen en voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Het vertrekpunt voor deze expositie is de gedenksteen. Via de namen op de steen komen we bij een groep van tientallen jonge dienstplichtigen uit de gemeente Wijchen die naar Nederlands-Indië zijn gestuurd. Aan de hand van hun herinneringen, door henzelf verteld of door nabestaanden doorgegeven, ontdekken we de ervaringen van deze jonge jongens tijdens hun reis naar Nederlands-Indië, hun rol aldaar., hun contacten met de lokale bevolking en hun terugkeer naar Nederland.
 
De jongens kwamen in Nederland-Indië ook in aanraking met andere Nederlanders, met en zonder Indische herkomst, die daar soms al generaties lang leefden. In Wijchen wonen 99 mensen die in Nederlands-Indië zijn geboren. Een aantal van hen vertelt hoe het leven daar was en wat zij zich herinneren van de periode 1930-1950. Hun verhalen over de verhuizing uit de voormalige kolonie naar Wijchen en omgeving komen aan bod en hoe de Indische, Molukse of Chinese afkomst vandaag de dag een rol speelt in hun leven.
 
De expositie laat tevens de culturele verrijking van zowel Nederland als Indonesië als gevolg van het koloniale tijdperk zien, zoals de invloeden in elkaars taal, het eten en de diverse specerijen die we dankzij Indië kennen. Ook de traditionele kledingstoffen, de muziek en de beroemde wajangpoppen hebben een plek in deze veelzijdige tentoonstelling.