Roerdompstraat 76 | 6601 DL Wijchen | 024-6452881

Zelfverantwoordelijk leren

De leerlingen in groep 8 werken met een weektaak.
Lees meer

De gezonde school

De Paulusschool is gezond https://youtu.be/4rIzjhdMDYY
Lees meer

Welkom op de Paulusschool

Onze school wil een school zijn voor iedereen. Een school met ruimte , idee├źn en aandacht voor het individuele kind.
Lees meer

Zelfverantwoordelijk leren

In groep 8 werken de kinderen tegenwoordig met een weektaak. Iedere ochtend starten de kinderen in de klas met het plannen van taken die zij die dag willen gaan doen. Ze moeten eerste de taken van de basisstof plannen. De taken van de basisstof bestaan uit rekenen, spelling, taal, begrijpend lezen, Engels en geschiedenis. De kinderen bepalen zelf welke taak ze op welk moment willen maken. Ze moeten bij het plannen wel rekening houden met de instructiemomenten. Voor een aantal taken hebben ze vooraf instructie voordat ze die mogen gaan maken. Tijdens het maken van de basisstof mogen ze samenwerken en zelf bepalen waar ze werken. Sommige kinderen vinden het fijner om op de gang of in een andere lokaal te gaan werken.
 
Wanneer de kinderen de basisstof afhebben mogen ze werken aan de keuzestof. Ze mogen dan zelf een keuze maken welke taak ze willen gaan maken. De taken van de keuzestof bestaan uit het maken van een webkwestie, leren programmeren met computerprogramma Scratch, 3d-tekeningen maken op de computer met computerprogramma SketchUp, het maken van computerspellen met computerprogramma Gamemaker, presentatie maken met Prezi of PowerPoint, maken van een werkstuk in Word, maken van een muurkrant, solderen, figuurzagen, perspectief tekenen, creatieve opdrachten over kunstenaars, schrijfopdrachten, bouwen met Mecano, opdrachtkaarten techniek, Kien rekenen, enz.

Aan het einde van de week evalueren de kinderen hun weektaak en is er een presentatiekring waarin de kinderen hun werk presenteren. In de presentatie krijgen de kinderen vragen van de andere kinderen uit hun klas, ontvangen ze opstekers over hun werk en krijgen ze tips die ze kunnen gebruiken om hun werk nog beter of mooier te maken.
 
Door het werken met de weektaak proberen we de kinderen van groep 8 de juiste vaardigheden zoals samenwerken, plannen van taken, zelfverantwoordelijkheid, oplossingsgericht werken en zelfstandigheid te leren, zodat ze deze kunnen toepassen in het voortgezet onderwijs.
 
Het is als leerkrachten van groep 8 mooi om te zien hoe fijn kinderen het vinden om zelf te mogen kiezen wat ze willen gaan doen. Ook is het mooi om te zien hoe enthousiast en betrokken ze zijn wanneer ze aan een taak werken, ze elkaar helpen met het vinden van oplossingen en dat ze elkaar uitdagen in het nog beter maken van hun werk.